Når det gjelder elektriske anlegg i boliger, er dokumentasjon avgjørende for både sikkerhet, funksjonalitet og verdi.
Dokumentasjonen skal sikre at arbeidet er utført ihenhold til gjeldende forskrifter og standarder, og skal være en garanti for atanlegget er trygt å bruke.
Det er eier og bruker av anlegget som er ansvarlig for atanlegget til enhver tid tilfredsstiller sikkerhetskravene og at det foreliggerdokumentasjon av elektrisk anlegg bygget etter 01.01.1999. Dennedokumentasjonen skal oppbevares i hele anleggets levetid.
Hva skal dokumentasjonen inneholde?
Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (FEL) §12 kreverer alle elektriske arbeider utført etter 01.01.1999 underlagt strenge krav omdokumentasjon. Dette betyr at den utførende elektrobedriften er forpliktet tilå sørge for at all nødvendig dokumentasjon overleveres til kunden. Elektrobedriftener pliktig til å oppbevare denne dokumentasjonen i 5 år.
Dokumentasjonen for et elektrisk anlegg skal inneholde fleresentrale dokumenter:
Risikovurdering
Risikovurderingen identifiserer og evaluerer risikoerforbundet med det elektriske anlegget, og gir tiltak for å håndtere disserisikoene. En grundig risikovurdering bidrar til å sikre at anlegget er trygt åbruke, og at det oppfyller alle relevante forskrifter og standarder.
Sluttkontroll
En rapport som dokumenterer måleresultater og kontrollerutført i henhold til NEK 400. Sluttkontrollen sikrer at alle komponenterfungerer som de skal etter installasjonen.
Kursfortegnelse
En detaljert oversikt over sikringskursenes sammensetning,inkludert informasjon om ledere, dimensjon, og forlegningsmåte. Dette gjør detmulig å forstå hvordan det elektriske systemet er bygget opp og hvordan detskal vedlikeholdes.
Samsvarserklæring
Dette dokumentet identifiserer boligen og den ansvarliginstallatør. Videre spesifiserer den hvilke forskrifter og normer som er fulgt,og skal inkluderer en beskrivelse av det utførte arbeidet som erklæringengjelder for.
Dokumentet er et verdipapir for eier og bruker av installasjonen, som bekrefterat denne er i samsvar med gjeldende forskriftskrav.
Dokumentasjon av elektrisk varme
Dette inkluderer et garantiskjema med blant annet målinger, bilder, og typebetegnelse for varmekabler. Det er essensielt for å sikre a tinstallasjonen er utført korrekt og er dekket av produsentens garantier.
FDV-dokumentasjon
Bruksanvisninger for installert elektrisk utstyr. Dette gireiere og brukere nødvendig informasjon om hvordan de skal bruke og vedlikeholdeanlegget på en sikker måte.
Konsekvenser av Manglende Dokumentasjon
Manglende dokumentasjon kan ha betydelige konsekvenser, bådesikkerhetsmessig og økonomisk.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) harpresisert at en manglende samsvarserklæring i seg selv ikke nødvendigvis betyrat det elektriske anlegget er farlig, men samtidig er samsvarserklæringen etverdipapir som bekrefter at installasjonen er utført i henhold til gjeldenderegelverk.
Uten en samsvarserklæring som bekrefter at anlegget erbygget i henhold til regelverket, har eieren ingen garanti for anleggetssikkerhet.
Mangelen på denne erklæringen innebærer at boligen er heftetmed en mangel, og eieren påtar seg dermed en vesentlig høyere risiko for detelektriske anlegget.